PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 22. Avgust 2014. | 12:00
Ubrzanje procedura za izvoz u Rusiju

Sledeće sedmice lista mlekara koje su dobile izvoznu dozvolu. Očekuje se osnivanje rusko-srpske kompanije - logističke podrške izvoznicima, istaknuto na sastanku u Moskvi
Procedure za izdavanje dozvola srpskim kompanijama za izvoz mesa i mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda na tržište Ruske Federacije biće ubrzane, dogovoreno je na sastanku državno-privredne delegacije Srbije sa ruskim ministrom poljopriverede Nikolajem Fjodorovim.
 
Delegaciju Srbije u Moskvi, u čijem sastavu je bio Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije, predvodila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević – Bošković.
 
Kako je istaknuto na sastanku, sledeće sedmice biće objavljena lista kompanija iz Srbije – proizvođača mleka i mlečnih prerađevina koje su dobile dozvolu za izvoz u Rusiju jer su ispunile neophodne  kriterijume i standarde.
 
Predsednik Sertić predao je čelnicima ruskog Ministarstva poljoprivrede spisak 1.890 kompanija iz Srbije proizvođača prehrambenih proizvoda koje su za prvih šest meseci 2014. godine izvezle na svetska tržišta hranu vrednu 1,6 milijardi dolara.
 
U Moskvi je dogovoreno osnivanje rusko-srpska izvozne kompanije koja će logistički podržavati srpske izvoznike u plasmanu robe na rusko tržište. Formiranje kompanije očekuje se sledeće nedelje.
 
Prema rečima ruskog ministra, biće razmotreni i svi drugi konkretni predlozi i mogućnosti zajedničke proizvodnje prehrambenih proizvoda.
 
U srpskoj delegaciji, pored ministarke poljoprivrede i predsednika PKS Željka Sertića, bili su i pomoćnik ministra Milanka Davidović, šef kabineta resornog ministarstva Andrej Bojić, direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević, načelnik Odeljenja veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin, savetnik premijera za poljoprivredu Dragan Glamočić i samostalni savetnik u Centru za bilateralnu saradnju PKS Dejan Delić.