PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 11. Avgust 2014. | 16:32
U PKS počeo da radi Koordinacioni centar za podršku izvoznicima u Rusiju

U rad centra biće uključeni i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Uprave carina Srbije.
U Privrednoj komori Srbije počeo je da radi Koordinacioni centar za pružanje pomoći srpskim preduzećima prilikom izvoza prehrambenih proizvoda u Rusiju. U rad centra biće uključeni i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Uprave carina Srbije. Koordinacioni centar biće u stalnom kontaktu sa Trgovinskim predstavništvom Rusije u Srbiji, sa ciljem da se reše svi eventualni problemi oko izvoza na rusko tržište.

Koordinacioni centar će biti svojevrsna berza i informacioni centar gde će svi zainteresovani moći da dobiju podatke, uputstva i informacije – kontakte, predloge kako se pišu papiri za carinu, podatke o potrebnim sertifikatima i procesu sprovođenja od početka do kraja svih elemenata potrebnih da proizvedena roba stigne na rafove u Rusiji, objasnio je Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije.                

 
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić razgovarali su sa predstavnicima udruženja „Plodovi Srbije“ o mogućnostima povećanja izvoza voća i povrća iz Srbije na rusko tržište, nakon što je Vlada Rusije uvela jednogodišnju zabranu uvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU.
 
Kako je istaknuto, biće pojačane kontrole izvoza voća i povrća na rusko tržište, ali i uvoza u Srbiju iz EU i drugih zemalja, kako bi se sprečile sve moguće zloupotrebe. Na mesečnom nivou biće objavljivana lista svih privrednih subjekata koji su otkriveni u pokušajima nedozvoljenog izvoza u Rusiju.
 
Na sastanku u Palati Srbija dogovoreno je da predstavnici Vlade Srbije i Privredene komore Srbije nastave razgovore sa domaćim izvoznicima, a naredni sastanak biće održan sa predstavnicima mesne industrije.
 

Prema rečima predsednika Privredne komore Srbije, na desetine kompanija iz EU pokušava preko Srbije da napravi neki kontakt i reeksportuje robu ali bilo kakve mahinacije uvozničkog lobija ili nekog drugog, neće biti dozvoljene. Imamo veliki broj kompanija koje dobro i kvalitetno rade sa Rusijom i nikako nećemo dozvoliti manjini koja pokušava spekulativnim radnjama da naruši ugled Srbije u smislu dobrog izvoznika, poručio je Željko Sertić.