PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 8. Avgust 2014. | 14:33
Otvoren prostor za rast izvoza u Rusiju

Veliki uspeh biće povećanje ovogodišnjeg izvoza za nekoliko desetina procenata i broja novih firmi koje će ući na rusko tržište, pozicionirati se kao pouzdani dobavljači i zauzeti dobre startne pozicije za biznis u narednim godinama, rekao Željko Sertić, predsednik PKS

Ruski embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda, sirovina i hrane iz zemalja koje su zbog ukrajinske krize Rusiji uvele sankcije, otvara nove šanse za srpsku privredu, ali i veliki izazov za naše proizvođače – izvoznike i državu, izjavio je Željko Sertić, predsednik PKS.

 

Prema njegovim rečima, Srbija nema kapacitet da u ovoj godini popuni ogroman prostor koji su na ruskom tržištu sa 170 miliona potrošača i 41,9 milijardi dolara uvoza samo prehrambene robe, zauzimali proizvođači iz SAD, EU, Australije, Kanade, ali ono što srpska privreda može u ovom trenutku je da sav već neugovoreni izvoz viškova usmeri ka širom otvorenim vratima ruskog tržišta – dobrom organizacijom, pravilnim nastupom, preventivnom kontrolom kvaliteta i objedinjavanjem ponude. Koristeći cenovnu prednost bescarinskog izvoza, i percepciju ruskih kupaca da su srpski proizvodi kvalitetni, na našim proizvođačima je da taj kvalitet obezbede i to po svim propisanim standardima za rusko tržište i da dogovorene količine proizvedu i isporuče na vreme. Naravno, ne ugrožavajući već ugovorene poslove sa kupcima na domaćem, EU i drugim tržištima.

 

PKS je stoga već uputila javni apel proizvođačima da poštuju ruske propise o kvalitetu, a najvećim izvoznicima voća i povrća i opštinama dostavila ruske standarde i informaciju o propisanim nivoima sredstava koja se koriste u proizvodnji i zaštiti robe, kako bi ih upoznala o obaveznom kvalitetu, a nadležnom Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine inicijativu da pojača kontrolu kvaliteta u celom izvoznom lancu, ukazao je Sertić.

 

„Opštinama smo uputili i poziv da među svojim privrednicima promovišu potencijal i novostvorene prilike u Rusiji, markiraju kompanije koje svojim viškovima i objedinjenom ponudom mogu da zainteresuju ruske kupce i da nam dostave tu ponudu kako bismo je direktno, bez posrednika, promovisali partnerima u Rusiji“, rekao je predsednik PKS, najavljujući da će PKS svim kompanijama, koje još nisu ušle na rusko tržište, dostaviti predlog da definišu svoje izvozne viškove i potencijale, kako bi im pomogla u promociji, ulasku i pozicioniranju na za njih novom terenu.

 

Sertić je rekao da će Vladi i nadležnim državnim institucijama biti upućen predlog da u što kraćem roku razmotri mogućnost da se deo sredstava iz kvote za subvencionisane kredite usmeri upravo ka izvoznicima.

 

„Ako objektivno ne možemo da proizvedemo i isporučimo desetine milijardi dolara robe koliko je Rusima potrebno, veliki uspeh biće povećanje ovogodišnjeg izvoza za nekoliko desetina procenata i povećanje broja novih firmi koje će ove godine ući na rusko tržište, pozicionirati se kao pouzdani dobavljači i zauzeti dobre startne pozicije za biznis u narednim godinama“, naglasio je predsednik PKS. Ilustracije radi, u 2013. godini gotovo 800 preduzeća iz Srbije na rusko tržište plasiralo je robu vrednu više od milijardu dolara.

 

Najveće šanse za prođu u ovoj situaciji situaciji imaju prehrambeni proizvodi: od robe životinjskog porekla, mesa i mesnih prerađevina, mlečnih proizvoda, do svežeg i prerađenog voća i povrća, pasterizovanog, konzervisanog ili zamrznutog, krompira, konditorskih proizvoda, peciva, testa, testenina, pića, sokova, vina, sladoleda ...

 

Povećanju ukupnog srpskog izvoza na rusko tržište u 2013. za više od 20 procenata i još toliko u ovoj godini i skoku izvoza prehrambenih proizvoda u prvom polugodištu za čak 68 odsto, umnogome su doprinele i aktivnosti Privredne komore Srbije. PKS je od najvećeg ruskog trgovinskog lanca „Tander Magnit“ dobila spisak prioritetnih proizvoda koje je spreman da kupuje od sigurnih partnera iz naše zemlje. Ta kompanija ima 8.500 prodajnih objekata u svim regionima evropskog dela Rusije, među kojima i 170 hipermarketa, 220.000 zaposlenih, pun logistički lanac – više od 5.000 kamiona za transport robe i iz Srbije već, uz našu podršku, uvozi 35 miliona dolara prehrambenih proizvoda. Mi promovišemo srpske kompanije i proizvode, pomažemo korespondenciju, sugerišemo nijanse ugovaranja obaveza, čak rešavamo i probleme koji se pojavljuju u svakoj trgovini i dostavljamo kontakte izvoznih menadžera a - Tander Magnit uvozi.

 

Naravno, nove prilike za Srbiju na ruskom tržištu, mogle bi da donesu i novi talas investitora iz drugih zemalja koji će otvaranjem pogona i proizvodnjom u Srbiji, gde će poslovati kao domaće kompanije, sebi otvoriti vrata ruskog tržišta, zaključuje Sertić.