PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 5. Avgust 2014. | 15:31
Apel izvoznicima da ispune standarde kvaliteta

Poštujući propisane standarde kvaliteta za rusko tržište proizvođači iz Srbije na najbolji način koriste šansu na velikom tržištu. – Inicijativa Ministarstvu da pojača kontrolu

Privredna komora Srbije (PKS) apeluje na domaće proizvođače prehrambenih proizvoda koji izvoze u Rusiju da se pridržavaju propisa i standarda kvaliteta neophodnih za plasman robe na rusko tržište. Tako neće zatvoriti vrata velikog, ali sve zahtevnijeg ruskog tržišta i na najbolji način će iskoristiti šanse koje ono pruža.

 

Privredna komora Srbije je, stoga, pripremila Informaciju o propisanim nivoima sredstava koja se koriste u proizvodnji i zaštiti proizvoda, kako bi proizvođače i izvoznike upoznala sa obaveznim kvalitetom. Istovremeno, Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine  uputila je inicijativu da pojača kontrolu kvaliteta proizvoda koji se izvoze u okvirima propisanih standarda za rusko tržište.

 

Količina, kvalitet i kontinuitet isporuke veoma su važni za uspešan izvoz prehrambenih proizvoda u Rusiju. Poštujući zahteve ruskog tržišta u pogledu obezbeđivanja visokog nivoa kvaliteta, možemo značajno da povećamo obim izvoza naših prehrambenih proizvoda i, u izvesnoj meri, nadomestimo prekid izvoza iz drugih zemalja, preporuka je Svete Vasiljevića, direktora Predstavništva PKS u Moskvi.

 

Ruska Federacija od 1. avgusta zabranila je uvoz voća i povrća iz Poljske, zbog velikog broja potvrđenih slučajeva prekomernog korišćenja pesticida i nitrata, kao i nedozvoljenog nivoa sadržaja u proizvodu.

 

Zabranom uvoza iz Poljske znatno je povećan broj zahteva ruskih uvoznika za tim proizvodima iz Srbije.

 

Izvoz hrane iz Srbije na rusko tržište porastao je, u prvoj polovini 2014. godine, za 68 procenata i dostigao 117 miliona dolara. Proizvođači jabuka izvezli su u Rusiju 32.400 tona tog voća, 100 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.