PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 31. Jul 2014. | 13:41
Objediniti ponudu za rusko tržište

Ruska Federacija najavila je od 1. avgusta zabranu uvoza voća i povrća iz Poljske, pa je znatno povećana tražnja ruskih uvoznika za tim proizvodima iz Srbije. PKS poziva domaće proizvođače da objedine ponudu radi efikasnijeg plasmana
Privredena komora Srbije (PKS) poziva domaće proizvođače prehrambenih proizvoda koji izvoze u Rusiju da, zbog povećane tražnje ruskih uvoznika, objedine ponudu i dostave je Komori ili predstavništvu u Moskvi, radi efikasnijeg plasmana na rusko tržište. Ruska Federacija najavila je od 1. avgusta zabranu uvoza voća i povrća iz Poljske, pa je znatno povećan broj zahteva ruskih uvoznika za tim proizvodima iz Srbije.
 
Sveta Vasiljević, direktor predstavništva PKS u Moskvi istakao je da su velike količine, visok nivo kvaliteta proizvoda, kao i kontinuitet isporuke, neophodni za uspešan plasman prehrambenih proizvoda iz Srbije na rusko tržište. Vasiljević je ukazao i na neophodnost profesionalnog izbora poslovnih partnera u Rusiji, gde izvoznicima, predstavništvo PKS u Moskvi, može dati sugestije i preporuke.
 
„Sa naše strane moramo da održimo očekivani nivo kvaliteta i bolje pozicioniramo brend srpskog proizvoda. Apelujemo na proizvođače u Srbiji da obrate pažnju kome i pod kojim uslovima prodaju robu. Predstavništvo PKS u Moskvi pružiće pomoć u proveri kredibiliteta ruskih kupaca, a po potrebi, i u rešavanju administrativnih problema da bi se uspešno realizovao posao“, objasnio je Vasiljević.
 
Rusija uvodi zabranu uvoza proizvoda iz Poljske zbog velikog broja potvrđenih slučajeva prekomernog korišćenja pesticida i nitrata i nedozvoljenog nivoa sadržaja u proizvodu.
 
PKS je pripremila Informaciju o propisanim nivoima sredstava i apelovala na proizvođače iz Srbije da se upoznaju za obaveznim kvalitetom proizvoda.
 
Odluka o zabrani uvoza voća i povrća iz Poljske otvara mogućnost značajnijeg pozicioniranja srpskih proizvođača, koji kvalitetom i količinama mogu da preporuče proizvode za izvoz i u kontinuitetu plasiraju prehrambene proizvode na zahtevno tržište Ruske Federacije. Ukupan godišnji izvoz poljskog voća i povrća u Rusiju procenjen je na oko milijardu dolara. Poljska je najveći svetski izvoznik jabuka i prema procenama ruskih analitičara zabrana će prvenstveno da pogodi taj segment prehrambenih proizvoda.  Od ukupnog izvoza poljskih jabuka, 60 odsto se izvozi na rusko tržište, što je u sezoni 2013-2014. iznosilo bezmalo 500.000 tona.
 
Proizvođači jabuka iz Srbije izvezli su u prvoj polovini 2014. godine 32,4 hiljade tona tog voća, 100 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.