Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 5. Jun 2014. | 13:21
Odgovornije prema prirodi

Konferencijom „Životna sredina ka Evropi“, u PKS obeležen 5. jun Međunarodni dan životne sredine
Nezapamćene poplave koje su u maju pogodile Srbiju opomena su da više pažnje treba posvetiti zaštiti životne sredine. Istovremeno, Poglavlje 27 u pregovorima sa EU koje se odnosi na ekologiju, jedno je od najzahtevnijih i najskupljih, i Srbiji predstoji „trnovit” put usvajanja i prilagođavanja direktivama i evropskim standardima, istaknuto je na konferenciji „Životna sredina ka Evropi“, koja je organizovana u Privrednoj komori Srbije (PKS) povodom 5. juna, Međunarodnog dana Životne sredine.
 
Konferencija je okupila predstavnike vladinog i nevladinog sektora, međunarodnih institucija i privrednih asocijacija koji su tokom jednodnevne diskusije pokušali da daju odgovore na pitanja kako da budemo efikasniji u zaštiti životne sredine i odgovorniji prema prirodi koja je, prema rečima Irene Vojačkove Solorano, predstavnice UN u Srbiji, „tu pre i posle nas, a mi smo samo putnici kroz vreme“.
 
Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović istakla je da pregovaračko poglavlje o ekologiji obuhvata dve trećine propisa i standarda koje treba uskladiti sa EU za šta je potrebno 10,5 milijardi evra. Kako je ukazala, u tom procesu neophodna je saradnja i zajedničke aktivnosti vlade, civilnog sektora i  privrede.
 
Generalna Skupština UN, na predlog predstavnika SFRJ, 1972. godine ustanovila je 5. jun kao Međunarodni dan životne sredine, podsetila je Božović.
 
Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović ukazao je na ogroman značaj održivog razvoja u savremenom svetu, istakavši da EU prednjači u tom pravcu. Početkom 20. veka bilo je vrlo malo automobila, 2015. godine biće ih 755 miliona, a za dve tri decenije samo Kina će imati toliko vozila. Danas se više prostora koristi za parkiranje automobila nego za zelene površine, podsetio je Radović.
 
“Što više razumemo prirodu, bolje ćemo moći da se zaštitimo od njenih duhova. Kada pogledamo poplave i klizišta, vidimo da se mnogo toga moglo sprečiti. Zapušteni kanali su znak da ne brinemo o otpadu i ne recikliramo dovoljno, a klizišta da su kuće neplanski građene”, istakla je Irena Vojačkova Solorano, visoka predstavnica UN u Srbiji.
Kako je ukazala, oporavak od poplava biće dugotrajan i podrazumeva regionalnu saradnju jer su elementarne nepogode pogodile više susednih zemalja.
 
Od 2014. do 2020. Srbiji će biti na raspolaganju 200 miliona evra iz predpristupnih fondova i znatan deo će biti  namenjen ekologiji, rekao je Frek Janmat, predstavnik Delegacije EU u Srbiji i izrazio očekivanje da će naša zemlja uspešno dogovoriti izazovima koje nosi usklađivanje domaćih sa zahtevnim propisima EU. Janmat je napomenuo da postoji „tranzicioni period“ za sprovođenje pojedinih standarda koje predviđa pregovaračko  poglavlje 27, a koje su mnoge zemlje, a poslednja Hrvatska, koristile. Važno je uspostaviti, rekao je zvaničnik EU, jasan plan investicija u ekologiji i napraviti „zrele” projekte koji bi se finansirali iz nekog posebnog fonda.
 
Gabrijela Beneman iz nemačke ambasade u Beogradu, naglasila je da su ekonomija i ekologija  povezane i moraju da sarađuju. U Nemačkoj su 80-ih godina prošlog veka uvedeni strogi ekološki zakoni koji su naterali privredu da nađe tehnološka rešenja i prilagodi se tim pravilima. Zahvaljujući tome, nemačke kompanije su danas jedan od najvećih izvoznika tih savremenih tehnologija, dodala je ukazala je Beneman.
 
Siniša Mitrović, savetnik predsednika PKS, rekao je da je cilj konferencije „Životna sredina ka Evropi” da nađemo način kako da se društvo transformiše i odgovori izazovima sa kojima se suočava. Vreme je da se „oplanetimo“, rekao je Mitrović i izrazio očekivanje da će skup u PKS koji beleži jubilej, 10 godina, iznedriti nove vizije i ekološke doktrine.
 
Na konferenciji koju tradicionalno organizuju PKS i Ambasadori održivog razvoja i životne sredine uručene su zahvalnice za partnerstvo „ Životna sredina ka Evropi“. Povodom Međunarodnog dana životne sredine, PKS  je dobila Zeleno-zlatno priznanje za 10 godina partnerstva u procesu “Životna sredina ka Evropi”, a Dušan Stokić,  sekretar Odbora PKS za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Priznanje za diplomatiju koja promoviše važnost zaštite životne sredine i održivi razvoj

 

D.Vuković