Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 17. April 2014. | 15:22
Efikasnija zaštita od požara

Primena budućeg Pravilnika o tehničkim zahtevima bezbednosti od požara spoljnih zidova zgrada treba da oživi i građevinarstvo u Srbiji
U Privrednoj komori Srbije održan je seminar na kome je predstavljen „Pravilnik o tehničkim zahtevima bezbednosti od požara'', a bilo je reči i o budućoj izradi Pravilnika o merama zaštite od požara u drumskim tunelima. Seminar je organizovalo Nacionalno udruženje zaštite od požara Republike Srbije (NUZOP).
 
Pomoćnik ministra MUP-a Srbije i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić,  posebno je podvukao da  budući pravilnik predstavlja važan korak u zaštiti od požara. Po njegovim rečima u ovoj oblasti je bilo mnogo problema, ali će se doslednom primenom ponuđenih rešenja postepeno rešavati i problemi u ovoj oblasti.
 
Generalni sekretar Nacionalnog udruženja odbrane od požara Republike Srbije Igor Đurić je istakao da donošenje ovog, ali i drugih potrebnih pravilnika, predstavlja početak novog pristupa odbrani od požara u Republici Srbiji. To je i deo naših obaveza u procesu evropskih integracija. O značaju odbrane od požara u drumskim tunelima govorio je Mišel Sabo, direktor Sektora tza tehničke pripreme  i projektovanja Koridori Srbije. On je ukazao da je Evropska unija donela direktivu o minimalnim uslovima zašite od požara u tunelima. Naš pravilnik je izrađen na osnovu iskustva razvijenih zemalja, a u njega su ugrađene naše specifičnosti.  Sa primenom ovog pravilnika biće podignut nivo bezbednosti u ovoj oblasti, rekao je Ivan Zarev, načelnik Uprave za preventivnu zaštitu Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. Sledi nam i donošenje niza tehničkih propisa, jer je namera da gradimo bezbedne i stabilne objekte, kao u razvijenom svetu.
 
Predsednik NUZOP Slaviša Bogunović predstavio je najznačajnije delove Pravilnika o tehničkim zahtevima bezbednosti od požara spoljnih zidova zgrada. Po njegovim rečima, ovim pravilnikom se propisuju tehnički zahtevi koje građevinski proizvodi u sastavu spoljnih zidova moraju da zadovolje prilikom projektovanja, izgradnje i esploatacije stambenih, poslovnih i javnih zgrada.
 
Savetnik predsednika PKS Aleksandar Popović,  naglasio je  da se sa izmenama i dopunama Zakona o gradnji očekuje i ubrzanje investicionog ciklusa u Srbiji. Primena pravilnika u praksi treba da doprinese i da oživi građevinarstvo Srbije.
 
B. Gulan