PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 17. Decembar 2013. | 16:57
Konferencija „Restart“

Sertić: Neadekvatna zakonska regulativa, preglomazna državna administracija, visoki nameti na zarade i siva ekonomija su najveći problemi u poslovanju. Radulović: Budućnost Srbije je privatna privreda, koja mora da bude zasnovana na profitu, uz zdravu konkurenciju
Na inicijativu Privredne komore Srbije, Unije poslodavaca Srbije, Udruženja poslodavaca Srbije ,,Poslodavac'' i Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije, Ministarstvo privrede Republike Srbije organizovalo je konferenciju ,,RESTART''. Diskutovalo se o modelu „novog početka srpske privrede“, specifičnostima predloženih izmena zakona o radu, privatizaciji, stečaju i planiranju i izgradnji, rasterećenju troškova poslovanja i poreskoj reformi, razvojnoj politici i merama za rast, rešavanju problema sive ekonomije, opravdanosti subvencija i podsticaja.
 
Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić, ocenio je  da će iduća godina biti veoma teška, ali i godina zaokreta.  On je istakao da je ministar privrede hrabro krenuo da rešava probleme nasleđa, koji su se gomilali više desetina godina. Govoreći pred više od 800 privrednika iz cele zemlje, Sertić je istakao da se teškoće u kojima se Srbija nalazi najbolje vide kada se ode u inostranstvo. „Smatram da naredna godina neće biti laka, ali imamo šansu za uspeh reformi neophodnih za rast zdrave ekonomije. Presudnu ulogu u tome imaće izmene četiri zakona – o privatizaciji, stečaju, izgradnji i radu“, rekao je predsednik PKS.
 
Neadekvatna zakonska regulativa, preglomazna državna administracija, visoki nameti na zarade i siva ekonomija, najveći su problemi koji predstavnicima privrednih udruženja i udruženja poslodavaca ometaju poslovanje.  Predsednik PKS Željko Sertić ukazao je, da su osnovne zamerke privrede - komplikovane birokratske procedure, inertno pravosuđe i spori sudski procesi, kao i inspekcijski nadzor koji se u Srbiji koristi kao represivni aparat i remeti redovan rad preduzeća. Po njegovim rečima, loša administracija je ,,rak rana’’ našeg društva. Za dobro poslovanje privrede, kao i za rast zaposlenosti i plata potrebno je napraviti korake ka stvaranju adekvatnog poslovnog ambijenta, obezbeđivanju finansijskih sredstava za reindustrijalizaciju i pomoć malim i srednjim preduzećima.  To znači, podvukao je Sertić, da mala i srednja preduzeća u Srbiji mogu da žive samo ako postoje i velike kompanije. Jer, mala i srednja privredna društva su podrška njima.
 
Govoreći o primedbama privrednika, Sertić je dodao da oni ukazuju i na inspekcijski nadzor, koji je kod nas represivni aparat, a u svetu je to sasvim drugačije. Žalosno je da poreska uprava nema alat sa kojim će da natera zaposlene da rade valjano. On je posebno podvukao da je u Srbiji inertno i sporo pravosuđe. Predsednik PKS je rekao da je situacija teška, ali da moramo imati hrabrosti za razgovore o svim problemima. Jer samo tako možemo izgraditi institucije koje moraju biti razvijenije. „Videli smo i kako to rade u okruženju, a da bi sve to postigli moramo menjati  način rada i svest o poslu. U svemu tome vodićemo i borbu za konkurenciju, a to znači ili ćemo sve uraditi kako treba, ili nas neće biti“, rekao je Željko Sertić.
 
Na otvaranju konferencije ,,RESTART’’ Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca Srbije, govorio je rezultatima ankete među privrednicima, o tome šta i kako treba menjati. Po njegovim rečima, iz ankete se vidi da ono što radi ministar privrede ima punu podršku, a cilj je da se zavede red i da se novac ne troši nenamenski. Privrednici daju punu podršku da se ukinu podsticaji stranim investitorima, kakvi su bili do sada. Privrednici podržavaju opredeljenje da se kontroliše potrošnja novca koji oni stvaraju.  „Hoćemo sistem koji će stvarati nove vrednosti, a ne da imamo samo rasipanje para“, zaključio je Rajić.
 
Ministar privrede Saša Radulović izjavio je  da je budućnost Srbije privatna privreda, koja mora da bude zasnovana na profitu, uz zdravu konkurenciju. "Država mora da izađe iz privrede", rekao je Radulović i poručio da je gotovo sa praksom neselektivnog deljenja novca. Ministar je predočio da su dve stvari ključne za unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji, a to su izmene Zakona o radu i smanjenje nameta na rad, odnosno doprinosa na teret poslodavca. "Nerazumno je da neko ko zaradi 300 evra, državi da 120", naglasio je Radulović, dodajući da svojim najvećim neuspehom, od kako je postao ministar, smatra to što mera o smanjenju nameta na rad, odnosno doprinosa na teret poslodavaca nije prošla vladu. On je napomenuo da je odlučeno da se ta mera ne usvoji zbog procene da bi to donelo velike rupe u budžetu i veliki rizik, ali da on smatra da je rizik veći, ukoliko se takva mera ne donese. Osvrnuvši se na dosadašnji rad Agencije za promociju izvoza i strana ulaganja SIEPA, ministar je ocenio da je reč o jednopartijskoj agenciji za rasipanje novca, poreskih obveznika, kako privrede, tako i građana. Radulović je naveo da će se nastaviti sa daljim privlačenjem investicija i promovisanjem izvoza, ali ne na dosadašnji način, kao i da će se pregovarati o braunfild investicijama za preduzeća u restrukturiranju. Dodao je da je besmisleno plaćati investitorima za preuzimanje preduzeća, koja raspolažu vrednom imovinom, navodeći kao primer Vršačke vinograde. Ministar je pozvao predstavnike Udruženja poslodavaca da se detaljno upoznaju sa preduzećima iz portfolija Agencije za privatizaciju, bilo da se odluče na njihovu kupovinu ili saradnju sa njima.
 
Predsednik Udruženja poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je sada poslednji trenutak da predstavnici privrede daju punu podršku merama koje je najavio ministar privrede Saša Radulović, jer druge mogućnosti ne postoje. Povodom izmena Zakona o radu, ocenio je da postoje neargumentovana podmetanja od strane sindikata i drugih koji žele da se u tom domenu ništa ne menja. Atanacković je naveo da primedba da će radnici ostajati bez posla zbog tog zakona nema osnova i da se time zamenjuju teze.
 
Predsednica Udruženja poslodavaca „Poslodavac“ Dijana Gligorijević navela je da u Srbiji siva ekonomija čini više od 30 odsto bruto društvenog proizvoda, što je dokaz da je državna administracija neefikasna i da ne postoji volja da se bori protiv sive ekonomije, iako taj deo privrede narušava poslovno okruženje u zemlji.
 
Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, Žarko Milisavljević, rekao je da je u Srbiji nužna promena radnog zakonodavstva, kao i smanjenje nameta na zarade i ocenio da je dobro što će novi zakoni o stečaju, privatizaciji, planiranju i izgradnji ići na usvajanje u paketu.
 
Ministar privrede Saša Radulović u nastavku konferencije „Restart“ više od dva sata odgovarao je na konkretna pitanja privrednika i menadžera, koji su podržali mere Ministarstva privrede.
 
B. Gulan