Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 5. Decembar 2016. | 17:18
PKS povezuje inovativce sa privredom

Povećanje broja manifestacija kao što je Belgrade Venture forum, kao i činjenica da se na ovogodišnjem forumu takmiči veliki broj timova inovatora, pokazuje da se probudio preduzetnički potencijal Srbije, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS, otvarajući najveći forum investicija, inovacija i preduzetništva na Balkanu. O perspektivi startapova govorili su i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.
Timovi se nadmeću za pažnju poslovne zajednice koju čini više od 50 investitora iz Evrope, Amerike, Izraela, a o značaju ovog takmičenja svedoče pobednici iz prethodnih godina i činjenica da su privukli pažnju investitora širom sveta i dobili finansijsku podršku za razvoj svojih ideja, ukazao je Čadež na V Belgrade venture forumu u Hotelu Kraun Plaza.
 
„Uspesi izvanrednih mladih ljudi i njihovih ideja danas su najbolja motivacija i ohrabrenje za novu generaciju preduzetnika i poduhvate koji ih čekaju. Ponosni smo što je Privredna komora Srbije podržala startapove, mlade ljude i sjajne ideje. To je naš ključni zadatak, da povežemo mlade ljude koji imaju dobre ideje sa velikim kompanijama", rekao Čadež.
               
On je kao primer uspešne inovativne kompanije istakao beogradski startap „Stroberi enerdži”, koji se našao među 15 firmi kojima je uprava grada Londona ukazala poverenje i omogućila da postave pametne klupe za punjenje baterija na mobilnim uređajima, što će promeniti lice britanske prestonice.     
 
Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot smatra da je Forum fokusiran na samu suštinu privatnog sektora - mlade ljude sa idejom spremne da svoje snove pretvore u stvarnost. Preduzetništvo traži hrabrost da se rizikuje, ali i veruje u sebe i svoje snove. Američki ambasador je naveo da su SAD preko organizacije USAID od 2001. godine investirale više od 350 miliona dolara za podršku razvoja srpske privrede.
 
Investicije u startapove i razvoj privatnog sektora su preduslov za povećanje zaposlenosti, razvijanje ideja, rast produktvnosti i povećanje konkurentnosti privrede Srbije, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić na otvaranju Belgrade Venture Foruma. Ona je ocenila da su u Srbiji konačno stvoreni uslovi za rast privredne aktivnosti i poboljšanje poslovnog ambijenta i dodala da ohrabruje činjenica da se udeo ICT sektora u izvozu iz Srbije konstantno povećava. Prošle godine je izvoz ICT sektora iznosio 611 miliona evra, odnosno četiri odsto ukupnog izvoza, a u prvih devet meseci ove godine je dostigao 529 miliona evra, precizirala je ministarka.
 
 
Na prvom panelu "Korporacije i startapovi: saradnja, modeli i međusobni uticaji", predsednik PKS Marko Čadež koji je i vodio diskusiju, pored dosadašnjih pozitivnih primera saradnje "malih" i "velikih" u preduzetništvu gde je istakao kompanije "Nelt", "Moji brendovi" i "MK kompaniju", ukazao je i na sve ostale aspekte koji očekuju mlade preduzetnike na putu razvoja ideje do tržišnog proizvoda. 
 
Među učesnicima na skupu narednih dana su i Stiv Džilings, preduzetnik koji je u karijeri izgradio osam multinacionalnih kompanija, Stiven Koltai, nekadašnji savetnik za preduzetništvo američke državne sekretarke Hilari Klinton, učesnik u spajanju velikih korporacija i razvijanju inovacija unutar globalnih kompanija, Aleks Konkoni, tehnološki direktor kompanije Frog, jedne od tri najbolje dizajn kompanije na svetu, koja takođe poseduje i tehnološki ogranak FrogVentures, Danijela Vejnblat, Njujorčanka koja ima kompaniju u Srbiji, a čije usluge je koristio Međunarodni olimpijski komitet za regrutovanje volontera za Igre u Riju, Momčil Elenkov, globalni menadžer za telekomunikacione partnere u kompaniji Viber. 
 
Skupu, koji  se organizuje u partnerstvu sa mnogobrojnim institucijama, ključnu podršku dali su PKS i Majkrosoft Srbija.

 

Ovu vest je preporučilo 1 osoba