Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 21. Oktobar 2016. | 18:16
Delegacija Namibije u poseti PKS

Potencijali ekonomske saradnje Srbije i Namibije u oblastima poljoprivrede, rudarstva i izgradnje infrastrukturnih projekata, kao i uspostavljanje proizvodnih kapaciteta u Namibiji

Predsednik PKS Marko Čadež sastao se sa članovima delegacije Republike Namibije koju predvodi potpredsednica Vlade i ministarka za međunarodne odnose i saradnju Netumbu Nandi-Ndaitve i upoznao ih sa privrednim ambijentom za poslovanje u Srbiji, kao i sa pojedinostima modernizacije komorskog sistema, i saopštio da će zajedno sa srpskim kompanijama iz oblasti logistike, poljoprivrede i poljoprivredne mehanizacije, IT sektora i turizma, posetiti konferenciju „Invest in Namibia“ koja se održava 8. i 9. novembra u Vindhuku, u cilju razmatranja potencijala ekonomske saradnje Srbije i Namibije.
Potpredsednica Vlade i ministarka za međunarodne odnose i saradnju Namibije Nandi-Ndaitve istakla je da Namibija poseduje velike rezerve rudnog bogatstva, retkih i plemenitih metala, kao i ribolovno bogatstvo, koje je do sada uglavnom izvoženo kao sirovina za dalju obradu. Nandi-Ndaitve je tokom sastanka uputila poziv srpskim privrednicima da pokažu veće interesovanje za kontakte sa kolegama iz Namibije i povećaju ekonomsku saradnju, posebno u oblastima poljoprivrede, rudarstva i izgradnje infrastrukturnih projekata, kao i za uspostavljanje proizvodnih kapaciteta u Namibiji. Predsednik PKS Marko Čadež predložio je da se za početak istraže mogućnosti za uspostavljanje saradnje u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, ali i u mašinskoj industriji i IT sektoru.
Najviša ukupna robna razmena između Srbije i Namibije zabeležena je u 2015. godini, u iznosu od 672 hiljade USD, zahvaljujući izvozu oružja i municija iz Srbije. Drugi izvozni proizvodi bili su neelektrične mašine, poljoprivredne mašine i pumpe za tečnosti. Iz Namibije se najviše uvozi cink, riba i voće. U 2016. godini Srbija je po prvi put izvezla u Namibiju mašine za AOP i jedinice, klipne motore SUS i delove za motorna vozila. 

Ovu vest je preporučilo 0 osoba