PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 17. Novembar 2017. | 16:34
Privrednici Penzenske oblasti zainteresovani za saradnju sa srpskim firmama

Predstavnici Privredne komore Srbije razgovarali su sa delegacijom Penzenske oblasti o mogućnostima unapređenja privredne saradnje Srbije i ove ruske oblasti. U sastavu ruske delegacije bili su predstavnici četiri kompanije LKT – Ekspo, Stankomaš Stroj, SanTrek Centr i Suratehsteklo, koje su zainteresovane za partnerstvo sa firmama iz Srbije.
Katarina Momčilović Matić, rukovodilac Centra za bilateralnu saradnju istakla je da je Rusija 2016. Bila treći spoljnotrgovinski partner Srbije po ukupnoj razmeni -peto izvozno tržište (posle Italije, Nemačke, BIH i Ruminije)i četvrti partner uuvozu (posle Nemačke, Italije i Kine).
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2016. godini ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Ruskom Federacijom iznosila je 2,3 milijarde dolara. U tri kvartala ove godine beleži se rast i izvoza i uvoza i ukoliko se ovaj trend nastavi, do kraja 2017.godine ukupna vrednost izvoza bi mogla da premaši milijardu dolara, naglasila je Momčilović Matić.
Delegaciju Penzenske oblasti predvodio je potpredsednik Privredne komore Vladimir Paršin koji je podsetio da su privrednici ove oblasti i prošle godine posetili PKS kada je pet ruskih kompanija imalo bilateralne sastanke sa 28 srpskih firmi.
Penzenska oblast ima 1,5 miliona stanovnika, a glavni grad 530 hiljada stanovnika. Samo jedna kompanija za sada izvozi u Srbiju, dok se i u ovoj oblasti mogu kupiti srpske jabuke. Kako je rekao Paršin, posebno su posebno zainteresovani za razvoj malog i srednjeg biznisa.
LKT-ESPO proizvodi vakuumske mašine i opremu za kanalizaciju, benzinske cisterne i dr, StankoMaš Stroj proizvodi opremu za obradu metala i strugove, SanTrek Centr proizvodi kućne aparate, dok Suratehsteklo proizvodi industrijsku opremu za proizvodnju stakla, metaloprerađivačku industriju i proizvodnju nameštaja.