PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 28. Jun 2017. | 09:39
Snažna uloga ekonomije u evropskim integracijama

Srbija kao najveća zemlja i ekonomija u regionu predstavlja i najznačajniju snagu za ekonomski razvoj Zapadnog Balkana, poruka je sa panela koji su u Evropskom parlamentu u Briselu organizovali "Evropa malih i srednjih preduzeća" i Privredna komora Srbije. Evropski parlamentarci i predstavnici privrednih komora zemalja članica EU ocenili su na skupu da je Srbija u poslednjih par godina ostvarila značajan napredak kada su ekonomski rezultati u pitanju.
"Srbija je najveća zemlja i najveća ekonomija na Zapadnom Balkanu. Značajan napredak ostvaren je u pogledu makroekonomske stabilnosti zemlje za vreme vlade Aleksandra Vučića. Ekonomski rast u zemlji je na nivou od 3 procenta. Istovremeno, Srbija ima jasan strateški cilj, a to je čalnstvo u EU", poručio je evropski parlamentarac i član Odbora "SME Europa" Andor Deli. 

Politička stabilnost, regionalna saradnja, kao i uvođenje dualnog obrazovanja predispozicije su za dalji privredni razvoj Srbije i regiona, ali i napredak ka članstvu u EU, rečeno je na skupu.

Ambasadorka Misije Srbije u EU Ana Hrustanović rekla je da je prošla godina bila ekonomski najuspešnija za Srbiju od početka ekonomske krize u Evropi. Hrustanović je ukazala na činjenicu da je takav privredni rast rezultat ekonomskih reformi prethodnih vlada i iznela očekivanje da će nova vlada na čelu sa Anom Brnabić nastaviti istim putem. 

"Politička stabilnost je ključna za privredni rast. Mi smo ponosni rezultatima koji govore da Srbija beleži privrednoi rast od 3 procenta ove godine uz predviđanje da će sledeće godine rast dostići 4 procenta", kaže ambasadorka Hrustavnović uz napomenu da je Srbija postala dobra destinacija za evropske i međunarodne investicije. 

Šef kancelarije privredne komore Austrije u EU Markus Stok napominje da se Srbija našla među prvih 50 zemlja u svetu po uslovima poslovanja. Stok je izneo pozitivne primere austrijskih privrednika koji posluju u Srbiji naglasivši da u Srbiji ima oko 450 austrijskih privrednih predstavništava, a da 9 od 10 austrijskih privrednika kažu da su napravili dobar izbor investirajući u Srbiju. 

"Srbija je vrlo cenjen poslovni partner. Mnogo toga je urađeno na ekonomskom planu, a mnogo toga još ima da se uradi na reformskom putu. Mi smo optimistični da ako Srbija nastavi ovim putem njen ulazak u EU će doneti uspeh ne samo za državu već i za celu EU", poručio je Stok. 

Evropski parlament usvojio je sredinom juna Rezoluciju o Srbiji u kojoj se pozdravljaju napori Srbije u ekonomski reformama, traže veća ulaganja u mala i srednja preduzeća i pozdravljaju napori poslovnog sektora i Privredne komore Srbije u promociji regionalne saradnje. 

"Ekonomija mora da igra snažnu ulogu u evropskim integracijama- Podrška EU srpskoj privredi jeste velika, ali je i dalje značajno iza onoga što dobijaju zemlje članice- Naš zadatak je da iznova pronalazimo načine kako da naši privrednici i grašani imaju korist od procesa pristupanja EU i pre nego što postanemo članica", istakao je direktor Kancelarije PKS u Briselu Zdravko Ilić. 

Ilić je najavio da će se u cilju bolje regionalne saradnje i sveobuhvatnog regiona na putu ekonomskog razvoja i evrointegracija, na samitu lidera EU i Zapadnog Balkana koji se održava sledećeg meseca u Trstu otvoriti stalna kancelarija Komorskog investicionog formuma.