Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 29. Jul 2016. | 17:57
Podrška PKS klanično-prerađivačkoj industriji

Privredna komora Srbije će u saradnji sa nadležnim državnim organima, naučnim institucijama i kompanijama podržati podizanje sirovinske baze i proizvodnih kapaciteta i konkurentnosti srpske mesne, klanične i prerađivačke industrije, kako bi se obezbedile dovoljne količine svinjskog mesa za domaće tržište po stabilnim cenama i svi uslovi za što veći izvoz.
To je izjavio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, nakon današnje posete Mitrosu i razgovora sa Johanom Gerlingerom, izvršnim direktorom Gerlinger holdinga i menadžmentom sremskomitrovačke fabrike u vlasništvu austrijske kompanije. Sastanku je prisustvovala i Erika Teoman Brener, trgovinski savetnik u ambasadi Austrije.
Privredna komora Srbije iniciraće donošenje neophodnih međudržavnih sporazuma, ali i propisa – pravilnika i odluka, kao i usaglašavanje veterinarskih sertifikata koji će obezbediti traženi kvalitet svinjskog mesa za izvoz.
Radiće se i na povezivanju  kompanija koje posluju u Srbiji u celom lancu - od primarne proizvodnje do finalne prerade,  obezbediti organizovani nastup  i promocija izvoznih potencijala kompanija na najvećim inostranim sajmovima prehrane.
Takođe, PKS će se kroz proces zastupanja privrede zalagati za model subvencionisanja  koji će   obezbediti i jačanje sirovinske baze i preradnih kapaciteta mesne  industrije, ali i bolje pozicioniranje  naših proizvoda na svetskom tržištu.
Sremskomitrovački  Mitros koji je, nakon stečaja, kupila austrijska kompanija, zahvaljujući ulaganjima novog vlasnika, postao je najveći  i najsavremeniji  Gerlingerov pogon u regionu u kome je proizvodnja obnovljena pre nekoliko meseci.
Mitros za sada proizvedene  količine plasira domaćim trgovinski lancima, očekuje početak izvoza u zemlje članice Carinskog saveza (Ruska Federacija, Belorusija i Kazahstan), planira  prodaju u zemljama EU i zainteresovan je za izvoz na kinesko tržište.

 Foto Tanjug

Ovu vest je preporučilo 0 osoba