Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 26. Septembar 2016. | 13:51
Veća konkurentnost cementne industrije

Donošenje Zakona o upravljanju otpadom, uz angažovanje Privredne komore Srbije, omogućilo je korišćenje otpada kao sirovine za dalju preradu i izvora energije, što je spasilo ovdašnju cementnu industriju i značajno povećalo njenu konkurentnost, izjavio je Marko Čadež, predsednik PKS, prilikom posete cementari CRH Srbija u Popovcu.
Sledeći korak je, da u partnerstvu  sa nadležnim državnim institucijama, paralelno sa donošenjem pratećih propisa, obezbedimo dosledno sprovođenje zakonskih rešenja u praksi i sprečimo različita tumačenja inspekcijskih organa, najavio je predsednik PKS. „Privredna komora Srbije o tome će razgovarati i sa nadležnim inspekcijama. Naš posao je da budemo efikasan servis privredi,  kako bismo kompanijama omogućili da nesmetano rade ono što najbolje znaju - da proizvode, zapošljavaju ljude i stvaraju profit“, rekao je Čadež. 
Cementara CRH  zainteresovana je  i za korišćenje bakarne šljake iz borskog rudnika. „Vrlo brzo razgovaraćemo sa predstavnicima nadležnih ministarstava i rudnika Bor, kako bi se ova mogućnost na najbolji način iskoristila. Zalihe bakarne šljake su velike, godinama se talože, a mogu da budu itekako dobro iskorišćene u preradi i doprinesu dodatnom smanjenju troškova proizvodnje“, objasnio je predsednik PKS.
Navodeći da je CRH jedan od globalnih lidera u proizvodnji  cementa i betona,  Čadež je  istakao da je fabrika u Popovcu  u prvom polugodištu povećala iskorišćenost  svojih kapaciteta, što je dobar znak oporavka  građevinske industrije.
„Nastavak izgradnje  započetih velikih  infrastrukturnih objekata i otvaranje novih projekata  dodatno će doprineti boljim proizvodnim rezultatima cementne industrije“, rekao je predsednik PKS i najavio da će već ove nedelje Upravnom odboru Komore biti predstavljen dokument sa predlozima  za unapređenje poslovnog ambijenta  u svim sektorima.
„Jedan od segmenta tog  dokumenta su i mere bitne  za razvoj domaćeg građevinarstva i industrije  građevinskog materijala, uključujući i  mere za smanjenje sive ekonomije za koje se zalaže i kompanija CRH“ , najavio je Čadež. 
Direktor CRH Srbija Frederik Obe (Frederic Aubet) uveren je da će saradnja sa PKS biti još intenzivnija. Komora, po rečima direktora, igra značajnu ulogu u javnom, privrednom i ekonomskom životu Srbije, reprezentujući interese srpske privrede u inostranstvu i poboljšavajući klimu za poslovanje svojih članica u zemlji.
„CRH Srbija je aktivni učesnik u mnogobrojnim građevinskim projektima u Srbiji. Sa jedinstvenim portfoliom svojih proizvoda - cementom, gotovim betonom i agregatima (šljunkom i peskom), kao i sa potpunom tehničkom ekspertizom i rešenjima koja nudimo svojim kupcima, ponosni smo što ćemo i ove godine nastaviti da učestvujemo u značajnim i važnim infrastrukturnim i razvojnim projektima u Srbiji”, rekao je Obe.
Nakon sastanka sa menadžmentom CRH Srbija, predsednik PKS obišao je proizvodna postrojenja.
 
 
Ovu vest je preporučilo 5 osoba