PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 28. April 2017. | 16:04
Zajednički poduhvat Švajcarske, Nemačke i Austrije - uvođenje elemenata dualnog obrazovanja u obrazovni sistem Srbije

U nameri da se obezbedi koordinisana i komplementarna podrška tri države, Austrije, Švajcarske i Nemačke, srpskim institucijama kod uvođenja elemenata dualnog sistema u domaći obrazovni sistem, u sredu 26. aprila 2017. godine potpisan je Memorandum o razumevanju.
Potpisnice memoranduma su predstavnice Trgovinskog odeljenja Ambasade Austrije u Srbiji „Advantage Austria“, Švajcarske kancelarije za saradnju sa Srbijom i Projekta Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“.
 
Memorandum se odnosi na podršku srpskoj strani u izradi zakona o dualnom obrazovanju i prateće podzakonske regulative koja će dodatno urediti ovu oblast. Dokumentom se utvrđuju i okviri saradnje koja će razviti autentičan lokalni model srednjeg stručnog obrazovanja umesto doslovce prekopiranih modela ove tri zemlje. Prilikom izrade regulative koristiće se njihova najbolja iskustva i elementi koji su u skladu sa potrebama privrede, odnosno, sa uslovima u Srbiji.
 
Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju sa Srbijom, zaključila je iz dosadašnjeg iskustva da su i škole i kompanije zainteresovane za stvaranje kvalifikovanih kadrova koji će se time lakše zapošljavati: „Dualno obrazovanje je kičma švajcarske privrede. Zaposleni koji poseduju potrebne kompetencije i veštine su osnov razvoja svakog biznisa. Zato se nadamo će školovanje kvalitetnih kadrova pomoći i srpskoj ekonomiji da se brže razvija“, rekla je Lojbli i izrazila nadu da će koordinacija švajcarskih, austrijskih i nemačkih napora dovesti do još boljih rezultata od već postignutih.
 
Zahvaljujući podršci organizacije „Advantage Austria“ učenici Trgovačke škole u Beogradu koji se školuju u modernizovanim profilima trgovac i tehničar logistike i špedicije, praktičnu nastavu obavljaju u respektabilnim kompanijama poput Deleza, DM, Univereksporta, VIP i Merkatora S.
 
Dr Erika Teoman-Brener, trgovinska savetnica pri Ambasadi Austrije, izrazila je optimizam što se još jedna zemlja partner priključila prošle godine uspostavljenom sporazumu o saradnji Nemačke i Austrije na uvođenju elemenata dualnog obrazovanja u obrazovni sistem u Srbiji. „Mi smo već uočili dobre rezultate ovih projekata i zainteresovanost kompanija da učestvuju u usavršavanju svojih potencijalnih kadrova. Svaka od naših zemalja može da ponudi svoja dobra iskustva iz ove oblasti, zato ćemo na tome i sarađivati međusobno, ali Srbija je ta koja treba da donese odluku koje elemente dualnog sistema će implementirati i na koji način“, rekla je Teoman-Brener.
 
Nemački projekat „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“ je u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i privredom do sada uveo tri modernizovana obrazovna profila sa elementima dualnog sistema. To su bravar-zavarivač, električar i industrijski mehaničar. U 16 škola širom Srbije trenutno se za ove struke školuje 800 učenika koji praktičnu nastavu obavljaju u oko 50 kompanija. Od ovog septembra u ponudi će biti još tri profila razvijena uz podršku nemačke Vlade: modni krojač, automehaničar i elektromonter mreža i postrojenja, što znači da će se još škola i kompanija uključiti u projekat.
 
An-Katrin Henšel, vođa tima ovog projekta nemačko-srpske razvojne saradnje, najavila je i da će GIZ ove godine, osim povećanja broja obrazovnih profila u kojima se školovanje odvija po modelu sa elementima dualnog obrazovanja, veću pažnju posvetiti i informisanju i uključivanju učenika iz osetljivih grupa u ovaj model obrazovanja.