Друштвено одговорно пословање

Национална награда за ДОПДруштвено одговорно пословањеСавет ПКС за друштвено одговорно пословањеГлобални договор УН у СрбијиДокументаКорисне адресе Служба за животну средину, техничке прописе, квалитет и друштвену одговорност

 

 

Националну награду за друштвено одговорно пословање Привредна комора Србије додељује још од  2007. године, и оно што награду издваја од осталих у овој области јесте њена јединствена методологија, која на равномеран начин третира различите аспекте пословања. Упитником је обухваћено пет основних стубова ДОП-а: запослени, животна средина, тржиште, имовина и заједница.

Награда је у међувремену постала традиционална награда, коју Привредна комора Србије додељује сваке друге године.

Шести циклус Националне награде за друштвено одговорно пословање је био отворен за пријављивање  7. новембра до 23. децембра 2016. године.

У шестом циклусу је стигло 50 пријава на конкурс, а конкурс је био отворен за сва привредна друштва, која су у претходне две године реализовала успешне примере добре праксе.

Жири  за доделу Националне награде за друштвено одговорно пословање чине представници Привредне коморе Србије, Министарства пољопривреде и заштите животне средине,  Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Јавног медијског сервиса Србије и цивилног сектора.

Након спроведене евалуације пристиглих апликација, које су извршили чланови Тима Коморе за друштвено одговорно пословање и посета 29 компанија, еминентни чланови жирија су одлучили којих  13 компнаија ће бити добитници овог престижног признања.

Свечаност је одржана 10. априла 2017. године.

U kategoriji velikih privrednih društava nagrađene su kompanije Delta Holding, Ball Packaging Europe Belgrade, Alfa Plam iz Vranja, Apatinska pivara iz Apatina i Delhaize Serbia. U kategoriji srednjih privrednih društava, priznanje su poneli Rudnik i flotacija Rudnik iz Rudnika, Hyatt Regency iz Beograda i Javno preduzeće Gradsko stambeno iz Beograda. U kategoriji malih i mikro privrednih društava nagrađeni su Inmold plast iz Požege, Farmaceutska kompanija GSK iz Novog Beograda, Eco Fenix B Team iz Subotice, Brantner otpadna privreda iz Novog Bečeja i Slobodna Zona iz Pirota.
 

Правилник о додели Националне награде за друштвено одговорно пословање

Тролист Национална награда за ДОП 2016

 Методологија Националне награде за ДОП

Добитници награде у претходним циклусима:

2007. година

  • Тигар, Пирот (категорија великих привредних друштава)
  • Бивода, Бујановац (категорија МСП)

2008. година

  • Металац, Горњи Милановац (категорија великих привредних друштава)
  • Обућа Павле, Бела Паланка (категорија МСП)

2010. година

  • Еуробанка ЕФГ, Београд (категорија великих привредних друштава)
  • Сунце Маринковић, Крагујевац (категорија МСП)

2012. година

  • Хемофарм а.д. Вршац (категорија великих привредних друштава)
  • С.Ц.С. Плус Књажевац (категорија МСП)

 2014 година

  • Телеком Србија ад Београд (категорија великих  и средњих  привредних  друштава)
  •  Космос доо Београд (категорија малих и микро привредних друштава)