Друштвено одговорно пословање

Национална награда за ДОПДруштвено одговорно пословањеСавет ПКС за друштвено одговорно пословањеГлобални договор УН у СрбијиДокументаКорисне адресеЦентар за квалитет и друштвену одговорност

 

 

Националну награду за друштвено одговорно пословање Привредна комора Србије додељује још од  2007. године, када је било 55 пријављених привредних друштава. Из године у годину се тај број повећавао, као и број фирми које увиђају значај овог концепта пословања, што нам је и највећа сатисфакција за даљи рад.

Оно што награду издваја од осталих које су из области ДОП-а је њена јединствена методологија, која на равномеран начин третира различите аспекте пословања. Упитником је обухваћено пет основних стубова ДОП-а: запослени, животна средина, тржиште, имовина и заједница.

Награда је у међувремену постала традиционална награда, коју Привредна комора Србије додељује сваке друге године.

Шести циклус Националне награде за друштвено одговорно пословање је отворен за пријављивање од 7. новембра 2016. године.

Први састанак жирија Националне награде за друштвено одговорно пословање одржан је 23. јануара 2017. године. У шестом циклусу је стигло 50 пријава на конкурс, а конкурс је био отворен за сва привредна друштва у периоду од 07. новембра до 23. децембра 2016. године.

Овогодишњи жири за доделу Националне награде за друштвено одговорно пословање чине представници Привредне коморе Србије, Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Министарства привреде, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Јавног медијског сервиса Србије и цивилног сектора.

Након спроведене евалуације пристиглих апликација, које су извршили чланови Тима Коморе за друштвено одговорно пословање, еминентни чланови жирија су добили ранг листу привредних друштава у све три категорије и одлучили које компаније ће бити предмет посете у току фебруара. Жири је донео једногласну одлуку о критеријуму за одабир привредних друштава која улазе у други круг такмичења и која ће бити предмет посете верификационог тима ПКС.

Укупно 29 привредних друштава ће бити предмет посете Верификационог тима ПКС током фебруара месеца. Из категорије великих: Delta Holding, Београд, Алфа Плам А.Д, Врање, Lafarge Beočinska fabrika cementa doo, Hemofarm AD, Вршац, Апатинска пивара доо, Апатин, Ball Packaging Europe Belgrade ltd, Београд, Delhaize Serbia doo, Београд, Intesa banka, Београд, Телеком Србија, Београд, ЈП Пошта Србије, Београд, Аеродром, Београд, Imlek ad, Падинска Скела, Transportšped, Нови Београд и Apoteka BENU, Београд. Из категорије средњих: Hyatt Regency, Београд, ЈП Градско стамбено, Београд, Рудник и флотација Рудник доо, Рудник, Heineken Srbija doo, Београд, Dr.Oetker d.o.o, Шимановци, DES DOO, Суботица и Fly Fly travel, Београд. У категорији малих и микро: Eco Fenix B Team D.O.O, Суботица, Inmold plast D.O.O, Пожега, GSK фармацеутска компанија, Нови Београд, Слободна Зона, Пирот, Ауто-таxи Бранко Антић (предузетник) Београд, 7.јули трговина доо, Врање, Градско стамбено, Краљево и Брантнер отпадна привреда доо Нови Бечеј.

У току посета, а на основу налаза на терену, може доћи и до одређених корекција оцена. Из тог разлога припремни састанак компанија које су се пласирале у други круг такмичења са члановима верификационог је Тима ПКС одржан 01. фебруара 2017. године.

Договорено је да се други састанак жирија одржи након завршетка свих посета привредним друштвима, а на том састанку ће бити одлучено које компаније улазе у финалну фазу такмичења.

 

Познати финалисти Националне награде за ДОП

У финале такмичења за Националну награду за друштвено одговорно пословање (ДОП) коју већ деценију додељује Привредна комора Србије пласирало се четрнаест компанија у три категорије – велика привредна друштва, средња привредна друштва и микро и мале фирме. Проглашење победника и свечано уручење награда биће одржани у ПКС почетком априла.

Delta Holding, Ball Packaging Europe Belgrade, Delhaize Serbia, врањски Алфа Плам и Апатинска пивара финалисти су такмичења за Националну награду за друштвено одговорно пословање (ДОП) у категорији великих привредних друштава. Heineken Srbija, Hyatt Regency,  ЈП Градско стамбено из Београда, Рудник и флотација Рудник из Рудника су финалисти у категорији средњих привредних друштава. Eco Fenix B Team из Суботице, ГСК фармацеутска компанија из Новog Београдa, Инмолд пласт из Пожеге, Слободна Зона из Пирота и Brantner otpadna privreda  из Новог Бечеја, пласирали су се у финале у категорији малих и микро фирми.

Компаније које су ушле у финале представиће се члановима жирија на трећем састанку 31. марта 2017. Финалисти су изабрани на другом састанку жирија Националне награде за ДОП који је одржан 16. марта 2017. године. Еминентни чланови жирија су, на основу познавања стања друштвене одговорности у Србији, добијене документације и личне перцепције, одлучили да од 14 компанија у категорији великих изаберу пет најодговорнијих, затим да од шест компанија у категорији средњих изаберу четири и да у категорији мала и микро привредна друштва од осам компанија изаберу пет најодговорнијих.

У саставу жирија су представници Привредне коморе Србије, Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Министарства привреде, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Јавног медијског сервиса Србије и цивилног сектора.

У току фебруара чланови Тима ПКС за друштвено одговорно пословање обишли су све компанија које су ушле у други циклус такмичења и направили извештаје након посета. На основу извештаја урађена је корекција првобитно датих оцена и направљена нова ранг листа.

Националну Награду за ДОП Привредна комора Србије  додељује још од 2007. године. У шестом циклусу је стигло 50 пријава на конкурс, који је био отворен за сва привредна друштва од 7. новембра до 23. децембра 2016. године. На првом састанку жирија је одлучено којих 29 компанија ће ући у други круг такмичења.

 

Позивно писмо председника Марка Чадежа

Правилник о додели Националне награде за друштвено одговорно пословање

Тролист Национална награда за ДОП 2016

 Методологија Националне награде за ДОП

Добитници награде у претходним циклусима:

2007. година

  • Тигар, Пирот (категорија великих привредних друштава)
  • Бивода, Бујановац (категорија МСП)

2008. година

  • Металац, Горњи Милановац (категорија великих привредних друштава)
  • Обућа Павле, Бела Паланка (категорија МСП)

2010. година

  • Еуробанка ЕФГ, Београд (категорија великих привредних друштава)
  • Сунце Маринковић, Крагујевац (категорија МСП)

2012. година

  • Хемофарм а.д. Вршац (категорија великих привредних друштава)
  • С.Ц.С. Плус Књажевац (категорија МСП)

 2014 година

  • Телеком Србија ад Београд (категорија великих  и средњих  привредних  друштава)
  •  Космос доо Београд (категорија малих и микро привредних друштава)