Društveno odgovorno poslovanje

Nacionalna nagrada za DOPDruštveno odgovorno poslovanjeSavet PKS za društveno odgovorno poslovanjeGlobalni dogovor UN u SrbijiDokumentaKorisne adrese Služba za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost

 

 

Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje Privredna komora Srbije dodeljuje još od  2007. godine, i ono što nagradu izdvaja od ostalih u ovoj oblasti jeste njena jedinstvena metodologija, koja na ravnomeran način tretira različite aspekte poslovanja. Upitnikom je obuhvaćeno pet osnovnih stubova DOP-a: zaposleni, životna sredina, tržište, imovina i zajednica.

Nagrada je u međuvremenu postala tradicionalna nagrada, koju Privredna komora Srbije dodeljuje svake druge godine.

Šesti ciklus Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje je bio otvoren za prijavljivanje  7. novembra do 23. decembra 2016. godine.

U šestom ciklusu je stiglo 50 prijava na konkurs, a konkurs je bio otvoren za sva privredna društva, koja su u prethodne dve godine realizovala uspešne primere dobre prakse.

Žiri  za dodelu Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje čine predstavnici Privredne komore Srbije, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine,  Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Javnog medijskog servisa Srbije i civilnog sektora.

Nakon sprovedene evaluacije pristiglih aplikacija, koje su izvršili članovi Tima Komore za društveno odgovorno poslovanje i poseta 29 kompanija, eminentni članovi žirija su odlučili kojih  13 kompnaija će biti dobitnici ovog prestižnog priznanja.

Svečanost je održana 10. aprila 2017. godine.

U kategoriji velikih privrednih društava nagrađene su kompanije Delta Holding, Ball Packaging Europe Belgrade, Alfa Plam iz Vranja, Apatinska pivara iz Apatina i Delhaize Serbia. U kategoriji srednjih privrednih društava, priznanje su poneli Rudnik i flotacija Rudnik iz Rudnika, Hyatt Regency iz Beograda i Javno preduzeće Gradsko stambeno iz Beograda. U kategoriji malih i mikro privrednih društava nagrađeni su Inmold plast iz Požege, Farmaceutska kompanija GSK iz Novog Beograda, Eco Fenix B Team iz Subotice, Brantner otpadna privreda iz Novog Bečeja i Slobodna Zona iz Pirota.
 

Pravilnik o dodeli Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje

Trolist Nacionalna nagrada za DOP 2016

 Metodologija Nacionalne nagrade za DOP

Dobitnici nagrade u prethodnim ciklusima:

2007. godina

  • Tigar, Pirot (kategorija velikih privrednih društava)
  • Bivoda, Bujanovac (kategorija MSP)

2008. godina

  • Metalac, Gornji Milanovac (kategorija velikih privrednih društava)
  • Obuća Pavle, Bela Palanka (kategorija MSP)

2010. godina

  • Eurobanka EFG, Beograd (kategorija velikih privrednih društava)
  • Sunce Marinković, Kragujevac (kategorija MSP)

2012. godina

  • Hemofarm a.d. Vršac (kategorija velikih privrednih društava)
  • S.C.S. Plus Knjaževac (kategorija MSP)

 2014 godina

  • Telekom Srbija ad Beograd (kategorija velikih  i srednjih  privrednih  društava)
  •  Kosmos doo Beograd (kategorija malih i mikro privrednih društava)