Društveno odgovorno poslovanje

Nacionalna nagrada za DOPDruštveno odgovorno poslovanjeSavet PKS za društveno odgovorno poslovanjeGlobalni dogovor UN u SrbijiDokumentaKorisne adreseCentar za kvalitet i društvenu odgovornost

 

 

Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje Privredna komora Srbije dodeljuje još od  2007. godine, kada je bilo 55 prijavljenih privrednih društava. Iz godine u godinu se taj broj povećavao, kao i broj firmi koje uviđaju značaj ovog koncepta poslovanja, što nam je i najveća satisfakcija za dalji rad.

Ono što nagradu izdvaja od ostalih koje su iz oblasti DOP-a je njena jedinstvena metodologija, koja na ravnomeran način tretira različite aspekte poslovanja. Upitnikom je obuhvaćeno pet osnovnih stubova DOP-a: zaposleni, životna sredina, tržište, imovina i zajednica.

Nagrada je u međuvremenu postala tradicionalna nagrada, koju Privredna komora Srbije dodeljuje svake druge godine.

Šesti ciklus Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje je otvoren za prijavljivanje od 7. novembra 2016. godine.

Prvi sastanak žirija Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje održan je 23. januara 2017. godine. U šestom ciklusu je stiglo 50 prijava na konkurs, a konkurs je bio otvoren za sva privredna društva u periodu od 07. novembra do 23. decembra 2016. godine.

Ovogodišnji žiri za dodelu Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje čine predstavnici Privredne komore Srbije, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva privrede, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Javnog medijskog servisa Srbije i civilnog sektora.

Nakon sprovedene evaluacije pristiglih aplikacija, koje su izvršili članovi Tima Komore za društveno odgovorno poslovanje, eminentni članovi žirija su dobili rang listu privrednih društava u sve tri kategorije i odlučili koje kompanije će biti predmet posete u toku februara. Žiri je doneo jednoglasnu odluku o kriterijumu za odabir privrednih društava koja ulaze u drugi krug takmičenja i koja će biti predmet posete verifikacionog tima PKS.

Ukupno 29 privrednih društava će biti predmet posete Verifikacionog tima PKS tokom februara meseca. Iz kategorije velikih: Delta Holding, Beograd, Alfa Plam A.D, Vranje, Lafarge Beočinska fabrika cementa doo, Hemofarm AD, Vršac, Apatinska pivara doo, Apatin, Ball Packaging Europe Belgrade ltd, Beograd, Delhaize Serbia doo, Beograd, Intesa banka, Beograd, Telekom Srbija, Beograd, JP Pošta Srbije, Beograd, Aerodrom, Beograd, Imlek ad, Padinska Skela, Transportšped, Novi Beograd i Apoteka BENU, Beograd. Iz kategorije srednjih: Hyatt Regency, Beograd, JP Gradsko stambeno, Beograd, Rudnik i flotacija Rudnik doo, Rudnik, Heineken Srbija doo, Beograd, Dr.Oetker d.o.o, Šimanovci, DES DOO, Subotica i Fly Fly travel, Beograd. U kategoriji malih i mikro: Eco Fenix B Team D.O.O, Subotica, Inmold plast D.O.O, Požega, GSK farmaceutska kompanija, Novi Beograd, Slobodna Zona, Pirot, Auto-taxi Branko Antić (preduzetnik) Beograd, 7.juli trgovina doo, Vranje, Gradsko stambeno, Kraljevo i Brantner otpadna privreda doo Novi Bečej.

U toku poseta, a na osnovu nalaza na terenu, može doći i do određenih korekcija ocena. Iz tog razloga pripremni sastanak kompanija koje su se plasirale u drugi krug takmičenja sa članovima verifikacionog je Tima PKS održan 01. februara 2017. godine.

Dogovoreno je da se drugi sastanak žirija održi nakon završetka svih poseta privrednim društvima, a na tom sastanku će biti odlučeno koje kompanije ulaze u finalnu fazu takmičenja.

 

Poznati finalisti Nacionalne nagrade za DOP

U finale takmičenja za Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje (DOP) koju već deceniju dodeljuje Privredna komora Srbije plasiralo se četrnaest kompanija u tri kategorije – velika privredna društva, srednja privredna društva i mikro i male firme. Proglašenje pobednika i svečano uručenje nagrada biće održani u PKS početkom aprila.

Delta Holding, Ball Packaging Europe Belgrade, Delhaize Serbia, vranjski Alfa Plam i Apatinska pivara finalisti su takmičenja za Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje (DOP) u kategoriji velikih privrednih društava. Heineken Srbija, Hyatt Regency,  JP Gradsko stambeno iz Beograda, Rudnik i flotacija Rudnik iz Rudnika su finalisti u kategoriji srednjih privrednih društava. Eco Fenix B Team iz Subotice, GSK farmaceutska kompanija iz Novog Beograda, Inmold plast iz Požege, Slobodna Zona iz Pirota i Brantner otpadna privreda  iz Novog Bečeja, plasirali su se u finale u kategoriji malih i mikro firmi.

Kompanije koje su ušle u finale predstaviće se članovima žirija na trećem sastanku 31. marta 2017. Finalisti su izabrani na drugom sastanku žirija Nacionalne nagrade za DOP koji je održan 16. marta 2017. godine. Eminentni članovi žirija su, na osnovu poznavanja stanja društvene odgovornosti u Srbiji, dobijene dokumentacije i lične percepcije, odlučili da od 14 kompanija u kategoriji velikih izaberu pet najodgovornijih, zatim da od šest kompanija u kategoriji srednjih izaberu četiri i da u kategoriji mala i mikro privredna društva od osam kompanija izaberu pet najodgovornijih.

U sastavu žirija su predstavnici Privredne komore Srbije, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva privrede, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Javnog medijskog servisa Srbije i civilnog sektora.

U toku februara članovi Tima PKS za društveno odgovorno poslovanje obišli su sve kompanija koje su ušle u drugi ciklus takmičenja i napravili izveštaje nakon poseta. Na osnovu izveštaja urađena je korekcija prvobitno datih ocena i napravljena nova rang lista.

Nacionalnu Nagradu za DOP Privredna komora Srbije  dodeljuje još od 2007. godine. U šestom ciklusu je stiglo 50 prijava na konkurs, koji je bio otvoren za sva privredna društva od 7. novembra do 23. decembra 2016. godine. Na prvom sastanku žirija je odlučeno kojih 29 kompanija će ući u drugi krug takmičenja.

 

Pozivno pismo predsednika Marka Čadeža

Pravilnik o dodeli Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje

Trolist Nacionalna nagrada za DOP 2016

 Metodologija Nacionalne nagrade za DOP

Dobitnici nagrade u prethodnim ciklusima:

2007. godina

  • Tigar, Pirot (kategorija velikih privrednih društava)
  • Bivoda, Bujanovac (kategorija MSP)

2008. godina

  • Metalac, Gornji Milanovac (kategorija velikih privrednih društava)
  • Obuća Pavle, Bela Palanka (kategorija MSP)

2010. godina

  • Eurobanka EFG, Beograd (kategorija velikih privrednih društava)
  • Sunce Marinković, Kragujevac (kategorija MSP)

2012. godina

  • Hemofarm a.d. Vršac (kategorija velikih privrednih društava)
  • S.C.S. Plus Knjaževac (kategorija MSP)

 2014 godina

  • Telekom Srbija ad Beograd (kategorija velikih  i srednjih  privrednih  društava)
  •  Kosmos doo Beograd (kategorija malih i mikro privrednih društava)